Nyitvatartás: Hétfőtől-Csütörtökig: 14:00-22:00, Péntek-Szombat: 13:00-0:00 Vasárnap: 13:00-22:00

Bowling

A bowling az egyik legrégebbi, napjainkig is fennmaradt játék. Az első régészeti leletek arról árulkodnak, hogy már az ókori Egyiptomban is ismerték (i.e.3000 körül). Innen került át Babilóniába, majd utána Olaszország északi részére, bár még nem a mai formájában.

Más elmélet szerint a játék mai formája Németország területén alakult ki körülbelül i.sz. 300 táján. A legrégebbi írásos emlékek szerint a bowling eredetileg szabadtéri játék volt, 1445-ben jelent meg az első fedettpályás bowling Londonban, az amerikai kontinensre az első bevándorlók által jutott el.

Szabályok, pálya és bábuk egységesítése 1850 körül történt. Az első Bowling Szövetség az Egyesült Államokban alakult 1875-ben.

Az első Nemzeti Bowling verseny az egysült Államokban volt 1901-ben, Chicago-ban. Az automata bábuállítót 1950-ben készítették, mely jelentősen fejlesztésnek bizonyult, hiszen a mai napig tökéletesítik. Jelenleg 2 fajta automata az elterjedt. Az egyik a zsinóros, a másik a söprűs automatika, ez utóbbi a modernebb.

A számítógépek elterjedése jelentősen növelte a játékok élvezeti értékét, hiszen ettől kezdve már nem kellett többé számolni sem az eredményeket, ezt elvégezte a számítógép. A bowling Amerika egyik legkedveltebb időtöltése, világszerte is erre a szintre jutott.

A bowling Magyarországon: 1989-ben épült az első bowling pálya, a Magyar Bowling Szövetséget 1996-ban alakították.

Foglalás

Loading...

Árak

Minden nap

Nyitástól – 16:00 4 500.-Ft/óra
16:00 – Zárásig 5 500.-Ft/óra

Zokni ára: 500.-Ft/pár
(Zoknit lehetőség van a helyszínen vásárolni, a cipő higiéniai okokból csak zoknival használható!)
Az árak tartalmazzák a cipő rendelkezésre bocsátás díját is.

Pálya foglalás

A jóváhagyott, de el nem indított foglalás, a vendég általi jelzés nélkül a foglalás kezdete után 15 perccel törlésre kerül.

Pálya foglalás ONLINE (Név, e-mail cím és telefonos elérhetőség kötelező), telefonon történő foglalás esetén csak név és telefonszám kötelező!

Egy pályán a maximális játékos létszám 6 fő!

Bowling szabályai

A bowling egy olyan sport, mely egyaránt élvezet nyújt mind egyéni, mind pedig csoportos játék esetén.

A játék lényege röviden:

 • A játékot 10 bábuval játsszák.
 • Egy játékban 10 mezőt kell minden játékosnak teljesítenie, ezt hívják FRAME-nek.
 • Az első 9 mezőben minden játékosnak 2 lehetősége van gurítani, a két gurítás összege (ledöntött bábuk száma) a adja a mező (frame) eredményét.
 • Ha a játékos a mező első gurításánál az összes bábut ledönti, ezt hívjuk tarolásnak, másnéven STRIKE-nak. Ekkor nincs még egy gurítás az adott mezőben, a következő két gurítás hozzáadódik a mező összegéhez.
 • Ha a játékos a második gurítás során dönti el az összes bábut, ezt hívjuk SPARE-nek. Ebben az esetben csak a következő gurítás eredménye adódik hozzá a mezőhöz. A játékban az utolsó mezőben (tizedik) minden bábut ledönt (strike), akkor azonnal legurítja a 2 jutalomgurítást.
 • Amennyiben az utolsó mezőben a második gurítással dönti el az összes bábut (spare), akkor azonnal legurítja az 1 jutalomgurítást.
 • A játék során maximálisan elérhető eredmény 300 pont, melyet mind 12 (10 mező + 2 jutalomgurítás) gurítás során tarolunk, azaz STRIKE-ot érünk el, azaz minden mező eredménye 30.
 • A következő esetekben a gurítás érvénytelennek számít (eredménye:0):
  • A pályára való belépés esetén
  • A golyó a pálya melletti golyóvető árokba érkezik (Gutter-nek hívják)
 • A nagyon nehezen kivitelezhető, vagy lehetetlen állást hívják SPLIT-nek.

A bowling története

A bowling az egyik legrégebbi, napjainkig is fennmaradt játék.

Az első régészeti leletek arról árulkodnak, hogy már az ókori Egyiptomban is ismerték (i.e.3000 körül). Innen került át Babilóniába, majd utána Olaszország északi részére, bár még nem a mai formájában.

Más elmélet szerint a játék mai formája Németország területén alakult ki körülbelül i.sz. 300 táján. A legrégebbi írásos emlékek szerint a bowling eredetileg szabadtéri játék volt, 1445-ben jelent meg az első fedettpályás bowling Londonban, az amerikai kontinensre az első bevándorlók által jutott el.

Szabályok, pálya és bábuk egységesítése 1850 körül történt.

Az első Bowling Szövetség az Egyesült Államokban alakult 1875-ben.

Az első Nemzeti Bowling verseny az egysült Államokban volt 1901-ben, Chicago-ban.

Az automata bábuállítót 1950-ben készítették, mely jelentősen fejlesztésnek bizonyult, hiszen a mai napig tökéletesítik. Jelenleg 2 fajta automata az elterjedt. Az egyik a zsinóros, a másik a söprűs automatika, ez utóbbi a modernebb.

A számítógépek elterjedése jelentősen növelte a játékok élvezeti értékét, hiszen ettől kezdve már nem kellett többé számolni sem az eredményeket, ezt elvégezte a számítógép.

A bowling Amerika egyik legkedveltebb időtöltése, világszerte is erre a szintre jutott.

A bowling Magyarországon: 1989-ben épült az első bowling pálya, a Magyar Bowling Szövetséget 1996-ban alakították.